Pagalba nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2021-12-03
  • Kategorija: Svarbu!

Pagalba nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims

Saugoti ir ginti žmones, kurie nukentėjo nuo nusikalstamų veikų Europos Sąjungoje – vienas iš pagrindinių prioritetų ir vertybių. 2020 m. Lietuvoje apie 30 tūkst. gyventojų nukentėjo nuo nusikalstamų veikų. Nukentėjusieji ne visuomet geba ar gali pasinaudoti savo teisėmis, gauti reikiamą psichologinę ar kitą tikslinę pagalbą. Trūksta paramos ir pasitikėjimo, kad nukentėjusieji galėtų jaustis saugūs baudžiamojo proceso metu bei jam pasibaigus.

Siekiant šią situaciją palengvinti ir spręsti 2012 m. spalio 25 d. buvo priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2012/29ES, kurioje reglamentuojamos pagrindinės žmonių, nukentėjusių nuo nusikalstamos veikos bei pažeidžiamų liudytojų teisės, paramos ir apsaugos standartai.

2021 m. sausio 14 d. nacionaliniu lygmeniu įsigaliojo Lietuvos Respublikos pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims įstatymas Nr. XIV-169, kuriuo nustatytas ir apibrėžtas pagalbos teikimas nuo nusikalstamų veikų nukentėjusiems asmenims.

Šiuo įstatymu siekiama, kad fiziniai asmenys, nukentėję nuo nusikalstamos veikos, gautų pagalbą (informaciją, konsultacijas ir paslaugas), atsižvelgiant į individualius jų poreikius. Pagalba nukentėjusiems asmenims Lietuvoje yra teikiama nemokamai ir konfidencialiai. Už pagalbos vykdymą yra atsakingos Akredituotos Pagalbos Tarnybos, viena iš jų – Vilniaus arkivyskupijos Caritas.

Jau nuo 2015 metų Vilniaus arkivyskupijos Caritas rūpinasi asmenimis nukentėjusiems nuo smurto, prekybos žmonėmis ir kitų nusikaltimų. Šiuo metu kiekvienas žmogus nukentėjęs nuo nusikaltimų, nepriklausomai nuo jų pobūdžio, gali kreiptis ir gauti pagalbą. Šioje programoje profesionalūs specialistai įvertina situaciją, organizuoja ir teikia:

  • Informaciją ir konsultaciją apie nukentėjusiojo asmens teises;
  • Emocinį palaikymą, psichologo konsultacijas;
  • Pirminę teisinę konsultaciją, pagalbą rengiant teisinius dokumentus;
  • Tarpininkavimo, organizuojant kitų institucijų pagalbą;
  • Tarpininkavimo, gaunant Valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą;
  • Laikiną apgyvendinimą;
  • Palydėjimą teisinio proceso metu. 

Pagalba teikiama visoje Lietuvoje, nukentėjusieji gali kreiptis:

Daugiau informacijos rasite: https://vilnius.caritas.lt/nukentejusiems-nuo-prekybos-zmonemis/

Daugeliui nukentėjusiųjų ir liudytojų dalyvavimas teisme gali kelti stresą. Jei turite duoti parodymus baudžiamosios bylos teismo posėdyje, tikimės, kad specialistų komanda padės jums suprasti, kas vyksta teisiniame procese, atsakys į rūpimus klausimus.

Vilniaus arkivyskupijos Caritas informacija

Asociatyvi nuotrauka: www.pexels.com

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos