Tiesiant ranką patiriantiems smurtą artimoje aplinkoje – savivaldybės priemonių organizavimo planas

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2021-04-16
  • Kategorija: Svarbu!

Tiesiant ranką patiriantiems smurtą artimoje aplinkoje – savivaldybės priemonių organizavimo planas

Smurtas artimoje aplinkoje – viena opiausių šiuolaikinės visuomenės problemų. Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas (ASAAĮ) apibrėžia smurto sąvoką kaip veikimu ar neveikimu asmeniui daromą tyčinį, fizinį, psichinį, seksualinį, ekonominį ar kitą poveikį, dėl kurio asmuo patiria fizinę, materialinę ar neturtinę žalą.

Smurtas artimoje aplinkoje yra fizinio, seksualinio, psichologinio ar ekonominio smurto ciklas, kuris kartojamas vis dažniau ir dažniau, tai žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas. Yra labai svarbu laiku suteikti pagalbą smurtą patyrusiam asmeniui. Tam tikslui yra kuriamos smurto artimoje aplinkoje prevencijos programos, steigiami specializuoti pagalbos centrai, kuriuose teikiama kompleksinė specializuota psichologinė, teisinė ir kita pagalba, organizuojamos visuomenės švietimo ir informavimo kampanijos, skatinančios smurto netoleravimą.

Taip pat organizuojami bendri ir specializuoti specialistų ir kitų asmenų, dirbančių smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir pagalbos srityje, mokymai ir kvalifikacijos tobulinimo kursai pagal Vyriausybės ir jos įgaliotų institucijų bei savivaldybių parengtas programas, finansuojamas iš valstybės ir savivaldybių biudžetų ir tarptautinių programų.

Karantino metu visame pasaulyje išaugo smurto artimoje aplinkoje skaičius, Lietuvos policija registruoja vis daugiau pranešimų dėl smurtavimo. Anot ekspertų, 90% smurto aukų tampa moterys. Aukai ir smurtautojui nuolat būnant vienoje patalpoje padažnėjo smurto epizodų, kartais užfiksuojami itin žiaurūs smurto atvejai. Dėl ilgo buvimo namuose ir suvaržyto bendravimo keičiasi žmonių elgsena, mąstysena, psichologinė būsena.

Apklausų duomenimis, Lietuvoje fizinį, ekonominį, seksualinį, psichologinį smurtą patiria kas trečia moteris, kas dešimtas smurtą patyręs asmuo yra vaikas. Statistikos departamento skelbiamais duomenimis, pernai pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje buvo užregistruota mažiau, tačiau nužudymų artimoje aplinkoje skaičius išaugo net trečdaliu, taip pat šoktelėjo ir sunkių sveikatos sutrikdymų skaičius. Griežto karantino sąlygomis, kai auka ir smurtautojas priversti izoliuotis kartu, smurtavimo rizika padidėja. Likusi viena su smurtautoju, auka kartais neturi galimybės kreiptis pagalbos arba tai yra tiesiog neįmanoma.

Tačiau yra ir kita svarbi problema – smurtą patyrę asmenys nedrįsta kreiptis pagalbos į specializuotus centrus arba net nežino apie panašių centrų egzistavimą. Siekiant kuo geriau apsaugoti smurto aukų teises ir teisėtus interesus, policija aktyviai bendradarbiauja su specializuotą pagalbą teikiančiais centrais. Policijos pareigūnai ragina kilus pavojui skambinti skubiosios pagalbos tarnybų numeriu 112, jei smurtautojas yra šalia ir nėra galimybės skambinti telefonu, numeriu 112 galima išsiųsti SMS žinutę.

Vilniaus rajono savivaldybė, bendradarbiaudama su Moterų informacijos centru, vykdančiu specializuoto kompleksinės pagalbos centro funkcijas, parengė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonių organizavimo planą, kuriame skiriamas didelis dėmesys specializuotos kompleksinės pagalbos teikimo smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims stiprinimui bei visuomenės švietimui smurto artimoje aplinkoje prevencijos, atpažinimo, netolerancijos, lyčių lygybės svarbos suvokimo klausimais.

Su planu galite susipažinti čia.

Asiociatyvi nuotrauka www.pixabay.com

www.vrsa.lt informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos