Nuotoliniame susitikime aptarta ypač opi problema – smurtas artimoje aplinkoje

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2021-03-19
  • Kategorija: Svarbu!

Nuotoliniame susitikime aptarta ypač opi problema – smurtas artimoje aplinkoje

Vakar, kovo 17 d. Vilniaus rajono savivaldybės atstovai kartu su bendradarbiaujančiomis atsakingomis institucijomis nuotoliniame susitikime aptarė ypač aktualią problemą – smurtą artimoje aplinkoje, kuris gali paliesti bet kurį asmenį, tačiau ši problema dažnai yra nematoma, pateisinama ar neigiama. Kaip atpažinti smurtą ir kaip bendradarbiaujant padėti aukai – svarbiausi surengto susitikimo aspektai.

Nuotoliniame susitikime dalyvavo Vilniaus rajono socialinių paslaugų centro administracija ir atvejo vadybininkai, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie SADM Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Vilniaus rajone patarėjas Edvard Zakševskij kartu su specialistais. Susitikime taip pat dalyvavo kviestiniai svečiai: Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų šeimai ir vaikui skyriaus vyr. specialistės Ivona Stasilovič ir Aneta Subotovič, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus rajono policijos komisariato vyr. tyrėja Agata Žalneravičienė, Specializuotos kompleksinės pagalbos centro konsultantė Nomeda Cibarauskienė.

Tokius susitikimus kas ketvirtį organizuoja Savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Juliana Lipinska. Susitikimų tikslas – užtikrinti vieningą praktiką dirbant su šeimomis bei bendradarbiauti sprendžiant šeimose iškilusius sunkumus.


Planuose – daugiau mokymų specialistams ir informacijos galimoms aukoms

Susitikimo pradžioje buvo pristatytas planas ir apžvelgtos priemonės, kurias šiais metais Savivaldybė kartu Specializuotos kompleksinės pagalbos centru planuoja įgyvendinti. Tarp plano priemonių – organizuoti mokymus dirbantiems su šeimomis, kad specialistai galėtų atpažinti galimas smurto aukas, užkirsti smurtui kelią ir kompetentingai suteikti pagalbą nukentėjusiems. Akcentuota ir švietėjiška bei prevencinė veikla, kad nukentėjusieji nebijotų kreiptis pagalbos ir žinotų, kas tokią pagalbą galėtų suteikti.

„Svarbu, kad aukos galėtų atpažinti smurtą šeimoje ir nebijotų kreiptis pagalbos, juk tai pirmas žingsnis link saugesnio gyvenimo. Mūsų centras teikia psichologinę, teisinę pagalbą ir visada yra pasiruošęs padėti, tik svarbu, kad aukos žinotų apie mus ir nebijotų kreiptis“, – sakė Specializuotos kompleksinės pagalbos centro konsultantė Nomeda Cibarauskienė.

2020 m. smurto artimoje aplinkoje statistika – skaičiai sumažėjo, bet vis dar daug moterų tampa aukomis

Pristatydama 2020 m. smurto artimoje aplinkoje (toliau – SAA) statistiką, N. Cibarauskienė pabrėžė, kad lyginant 2019 ir 2020 metų I-IV ketvirčius Vilniaus apskrityje pastebimas užregistruotų pranešimų apie smurtą patyrusių asmenų skaičiaus sumažėjimas.

„Lyginant minėtų metų ketvirčių duomenis, matoma, kad atvejų sumažėjo 10,7 proc. 2020 m. gauta 9,2 proc. mažiau pranešimų apie asmenis, patyrusius smurtą artimoje aplinkoje ir užregistruota 14,3 proc. mažiau nepilnamečių vaikų, tapusių minėto smurto liudininkais ir (ar) gyvenančių smurtinėje aplinkoje“, – paminėjo N. Cibarauskienė.

Tačiau skaičiai vis dar dideli ir tai išlieka opi problema. Lyginant 2020 m. ir 2019 m., Vilniaus rajone išaugo vaikų, tapusių SAA liudininkais ir (ar) gyvenančių smurtinėje aplinkoje. Iš viso Vilniaus rajone per 2020 m. buvo užregistruoti 335 nuo SAA nukentėję asmenys, iš kurių 28 pranešimai buvo apie pakartotinį smurtą einamaisiais 2020 metais. Didžioji dalis (66 proc.) aukų – tai 30-59 metų amžiaus gyventojai, iš kurių daugiausiai moterų. Jei šioje amžiaus grupėje iš 222 nukentėjusių vyrai sudarė tik 31, tai moterų buvo 191. Ir nors didžioji dauguma sutinka priimti pagalbą, vis dar yra atvejų, kai auka pagalbos atsisako arba su ja nepavyksta susisiekti.

Kalbėdama apie smurtautojus artimoje aplinkoje, Specializuotos kompleksinės pagalbos centro konsultantė Nomeda Cibarauskienė papasakojo, kad smurtą gali patirti abiejų lyčių atstovai, tačiau absoliuti dauguma smurto šeimoje aukų yra moterys. Jos neretai dėl socialinių, ekonominių ar psichologinių priežasčių nesiryžta palikti smurtautojo.

Pagal statistiką, aukos dažniausiai nukenčia nuo sutuoktinio(-ės), sugyventinio(-ės) arba nuo sūnaus ar dukters.

Policija visada pasirengusi padėti aukoms

Nuotoliniame susitikime dalyvavusi Vilniaus rajono policijos komisariato vyr. tyrėja Agata Žalneravičienė papasakojo, kaip yra vykdomi ikiteisminiai tyrimai, kiek laiko užtrunka procesas ir kokios yra taikomos atsakomybės.

Kalbėdama apie kardomąsias priemones, pareigūnė paminėjo, kad dažniausiai yra taikomas pasižadėjimas neišvykti, nesiartinti prie aukos ir nepalaikyti jokių ryšių su nukentėjusiu. Pasakodama apie tyrimo eigą, policijos atstovė akcentavo ir aukų bendradarbiavimą su policija. Svarbu, kad auka atpažintų smurtą ir kreiptųsi pagalbos. Nors, pasak atstovės, pasitaiko atvejų, kada atsisakoma rašyti pareiškimą arba greitai susitaikoma su esama situacija.

Susitikimo pabaigoje dalyviai aptarė problemas, su kuriomis susiduriama tiriant smurto artimoje aplinkoje atvejus, pasidalinta patirtimi teikiant pagalbą bei kalbėta apie platesnes bendradarbiavimo galimybes.

„Žmonės dažnai nesupranta, kad gali pasirinkti kitą gyvenimo kelią, o ne susitaikyti su esama situacija ir nieko nekeisti. Svarbu kreiptis pagalbos ir užtikrinti sau bei savo vaikams saugią aplinką“, – susitikimo pabaigoje sakė tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Juliana Lipinska ir padėkojo visiems už glaudų bendradarbiavimą siekiant vieningo tikslo – matyti visuomenę be smurto, o patyrus smurtą – suteikti visapusišką specializuotą kompleksinę pagalbą.

Primename, kad asmenys, galintys tapti smurto artimoje aplinkoje aukomis, arba asmenys, nerimaujantys, kad dėl smurto artimoje aplinkoje gali nukentėti jų artimieji, gali skambinti Policijos informacijos telefonu 8 700 60000 ir bus informuoti apie konkrečios gyvenamosios vietos Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų kontaktus.

Kilus pavojui, kai norima išsikviesti policijos pareigūnus, reikia skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Tačiau jei smurtautojas yra šalia ir nėra galimybės skambinti telefonu, galima numeriu 112 išsiųsti SMS žinutę.

Užkirskite kelią smurtui, praneškite apie tai ir ieškokite pagalbos!

Asiociatyvi nuotrauka www.pixabay.com

www.vrsa.lt informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos