Nacionalinė vieninga emocinės paramos telefonu linija 1809

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2020-04-17
  • Kategorija: Svarbu!

Karantino metu gyventojams įkurta nacionalinė vieninga emocinės paramos telefonu linija 1809

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), bendradarbiaudama su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Vyriausybe, įkūrė nemokamą nacionalinę vieningą emocinės paramos telefonu liniją. Paskambinę numeriu 1809 gyventojai gaus emocinę pagalbą, kurią suteiks emocinės pagalbos linijų savanoriai bei profesionalūs psichologai. Linija veiks viso karantino metu bei kurį laiką po jo pagal poreikį.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo karantino laikotarpiu, koronaviruso grėsmės akivaizdoje svarbu rūpintis ne tik fizine, bet ir emocine sveikata.

„Karantinas nemenkai pakeitė daugelio žmonių gyvenimo rutiną. Tai sukelia ne tik nepatogumų, tačiau gali kilti ir baimė dėl ateities, nerimo jausmas dėl darbų, dėl bendros situacijos Lietuvos ir pasaulio kovoje su koronavirusu, iššūkių santykiuose su artimaisiais, šeimos nariais. Tad labai svarbu kalbėtis apie tai, kaip jaučiamės, ir prireikus kreiptis pagalbos“, – sako A. Veryga.

Paskambinę telefonu 1809 gyventojai galės pasirinkti, su kurios emocinės pagalbos linijos – „Vilties linijos“ suaugusiems, „Pagalbos moterims linijos“, „Jaunimo linijos“, „Vaikų linijos“ ar „Sidabrinės linijos“ senjorams – savanoriais norėtų pasikonsultuoti bei bus sujungti su jais.

„Girdime nuostabių atsiliepimų iš gyventojų, kurie išdrįso kreiptis pagalbos, todėl rekomenduojame skambinti ir pasidalinti savo mintimis ar nerimu. Pasidalijus išgyvenimais su savanoriais ar profesionalais tampa kur kas lengviau tverti karantino suvaržymus, darbą ar mokymąsi namuose, kyla naujų minčių, kaip įveikti iššūkius“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Svarbu tai, kad prie „Vilties linijos“ savanorių prisijungia ir būrys profesionalių psichikos sveikatos centrų medicinos psichologų.

Paskelbus karantiną, daugeliui mūsų neatpažįstamai pasikeitė kasdienybė, pažerdama aibes naujų iššūkių. Tad nenuostabu, kad daugelis šiomis laukimo, kada viskas baigsis, dienomis išgyvename baimę, nerimą, stresą. Kaip pabrėžia specialistai, susidūrus su emocinio pobūdžio problemomis, žmonėms yra svarbu pasikalbėti su neutraliu, tam specialiai paruoštu asmeniu, kuris padeda surasti išeitį iš sunkios emocinės būklės. Dėl to visi gyventojai, susiduriantys su emociniais sunkumais, kviečiami skambinti 1809.

„Vilties linijos“ suaugusiems, „Pagalbos moterims linijos“ ir „Jaunimo linijos“ specialistai konsultuoja visą parą septynias dienas per savaitę, „Vaikų linijos“ – nuo 11 iki 23 val. kasdien, „Sidabrinės linijos“ – nuo 8 iki 20 val. kasdien.


Primename, kad psichologinę pagalbą el. paštu ir telefonu lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis teikia ir Vilniaus rajono pedagoginė psichologinė tarnyba:

rašykite el. paštu: ppt@vrsa.lt

arba skambinkite telefonu:

Roman +370 640 28702

Agnieška (8-11 val.) +370 678 24556

Olga (14-17 val.) +370 645 98853

SAM taip pat primena, kas labai aktualu, jei žmogus susiduria su rimtesniais psichologiniais sunkumais, kad visi psichikos sveikatos centrai Lietuvoje teikia nuotolines psichiatrų ir psichologų konsultacijas, todėl šios paslaugos yra prieinamas pacientams, kuriems jų reikia.

Du iš trijų psichikos sveikatos centrų taip pat suteikia galimybę gyventojams kreiptis pagalbos į  psichikos sveikatos centrus ir anonimiškai, t. y. nenurodant vardo ir pavardės bei kitų asmens duomenų.

www.vrsa.lt informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos