Socialinę paramą mokiniams gaus ir Lietuvoje pradedantys mokytis ukrainiečių vaikai

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2022-03-14
  • Kategorija: Aktualijos

Socialinę paramą mokiniams gaus ir Lietuvoje pradedantys mokytis ukrainiečių vaikai

Socialinė parama mokiniams bus užtikrinta ir nuo karo pabėgusių ir Lietuvoje apsistojusių ukrainiečių šeimų vaikams, pradedantiems lankyti priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas Lietuvoje.

Lietuvos Respublikos Socialinės paramos mokiniams įstatymas taikomas mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą ar pagal bendrojo ugdymo programas bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose ar pas kitą švietimo teikėją (išskyrus laisvąjį mokytoją).

Socialinė parama mokiniams (mokinių nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti) skiriama nepriklausomai nuo to, kokiu pagrindu asmuo gyvena Lietuvoje. Jeigu vaikas mokosi mokykloje, jis turi teisę į socialinę paramą mokiniams, kuri skiriama tokia pačia tvarka kaip Lietuvos piliečiams. Pabrėžiame, jog šis įstatymas netaikomas mokiniams, kuriems Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nustatyta tvarka nustatyta vaiko laikinoji ar nuolatinė globa (rūpyba), išskyrus priešmokyklinukus, pirmokus ir antrokus.

Ukrainiečių šeimos atvykusios į Lietuvą bei užsiregistravusios pabėgėlių registracijos centre, auginančios mokyklinio amžiaus vaikus, kurie Lietuvoje pradės lankyti mokyklą ir mokytis pagal priešmokyklinio ar bendrojo ugdymo programas, turės teisę į nemokamą maitinimą mokykloje ir paramą mokinio reikmenims įsigyti. Prašymai paramai mokinio reikmenims įsigyti pateikiami nuo liepos 1 d. iki spalio 5 d.

Priešmokyklinukams, pirmokams ir antrokams nemokamas maitinimas mokykloje skiriamas nevertinant šeimos pajamų.  Dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis tiesiogiai į mokyklos administraciją, pateikiant prašymą mokytis mokykloje.

3–12 klasių mokiniams parama mokinio reikmenims įsigyti ir nemokamas maitinimas bus skiriami vertinant šeimos pajamas. Dėl socialinės paramos 3-12 klasių mokiniams, reikia kreiptis tiesiogiai į seniūniją pagal gyvenamąją vietą arba į švietimo įstaigą, kurią lankys mokinys.

Vertinant šeimos pajamas socialinei paramai mokiniams gauti, vidutinės pajamos vienam asmeniui apskaičiuojamos pagal 3 kalendorinių mėnesių iki kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams mėnesio pajamas, jei asmenų pajamų šaltinis, palyginti su 3 praėjusiais kalendoriniais mėnesiais, nepasikeitė. Tačiau, daugeliu atvejų iš karo zonos Ukrainoje pasitraukusių šeimų pajamų šaltinis pasikeitė, todėl turėtų būti vertinamos einamojo mėnesio pajamos.

Parengta pagal socmin.lrv.lt

Asiociatyvi nuotrauka www.pixabay.com

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos