Smurto artimoje aplinkoje identifikavimas bei pagalbą smurto aukoms

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2020-06-30
  • Kategorija: Aktualijos

Susitikime kalbėta apie smurto artimoje aplinkoje identifikavimą bei pagalbą smurto aukoms

Policijos duomenys rodo, kad smurtas artimoje aplinkoje yra dažniausiai fiksuojamas nusikaltimas Lietuvoje po vagysčių. Apie 80 proc. nukentėjusiųjų tokiais atvejais yra moterys. Smurto artimoje aplinkoje priežastys labiausiai yra susijusios su socialinėmis problemomis. Miestuose neretai tokiais atvejais žmonės daugiau sulaukia socialinės, teisinės, psichologinės pagalbos, o kaimuose situacija yra kitokia. Dažniausiai yra akcentuojamas fizinis smurtas, bet pamirštame ir kitas svarbias smurto rūšis, kurios yra visiškai nematomas ir mūsų visuomenėje lieka neatpažįstamos – tai psichologinis, seksualinis, ekonominis smurtas. Drąsiai galime teigti, kad apie 60 proc. moterų, patiriančių smurtą artimoje aplinkoje, niekur nesikreipia. Gąsdina tai, kad tiek daug smurto lieka visiškai nematomu.

Atsižvelgiant į vis dar skaudžias smurto artimoje aplinkoje problemas bei pagalbos suteikimą smurto aukoms klausimų sprendimą, 2020 m. birželio 23 d. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų šeimai ir vaikui skyrius organizavo pasitarimą su Moterų informacijos centru, kuris pagal LR Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą įgyvendina Specializuotos kompleksinės pagalbos centro (toliau – SKPC) funkcijas Vilniaus apskrityje.

Pasitarime dalyvavo Moterų informacijos centro direktorė Jūratė Šeduikienė bei centro konsultantė Nomeda Cibarauskienė. Atstovės pažymėjo, kad SKPC, vykdydamas savo veiklą, glaudžiai bendradarbiauja su policija, savivaldybėmis, vaiko teisių apsaugos institucija bei kitomis organizacijomis ir institucijomis, teikiančiomis pagalbą ir paslaugas nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims. Projekto įgyvendinimo metu Vilniaus apskrities gyventojams, patyrusiems smurtą artimoje aplinkoje, yra teikiamos nemokamos socialinio darbuotojo, teisininko ir psichologo konsultacijos. SKPC gavęs iš policijos pareigūnų informaciją apie smurto atvejį nedelsdamas telefonu, elektroniniu paštu ar tiesiogiai susisiekia su smurtą patyrusiu asmeniu ir pasiūlo pagalbą, kad įveiktų kritinę būklę: išsiaiškina esamą padėtį; informuoja apie tolesnės pagalbos teikimą; sudaro individualų pagalbos priemonių planą; pagal poreikį suteikia juridinę ir psichologinę pagalbą; organizuoja ar tarpininkauja, kad tolesnę pagalbą teiktų kitos institucijos.

Pasitarime dalyvavusi Vilniaus rajono socialinių paslaugų centro direktorė Beata Bartkienė, atvejo vadybininkai, Socialinių paslaugų šeimai ir vaikui skyriaus vedėja Kristina Malinovska, skyriaus specialistai, savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Juliana Lipinska pasidalino savo įžvalgomis, kokias mato problemas identifikuojant smurto artimoje aplinkoje apraiškas bei pagalbos suteikimą smurto aukoms. Pažymėtina, kad specialistams trūksta žinių, kaip dirbti su vaikais ar suaugusiais, kurie nukentėjo nuo smurtautojo, atkreiptas dėmesys į faktorius, kurie verti apmąstymo vystant tarpinstitucinį ir specialistų bendradarbiavimo tinklą, padedant nukentėjusiems. Socialinių paslaugų šeimai ir vaikams skyriaus vedėja K. Malinovska pasidalino ir sėkmės

istorijomis, kada smurto auka, gavusi kvalifikuotą SKPC pagalbą sugebėjo „atsitiesti“, „pakilti“ ir pradėti naują gyvenimą be smurto.

Tikintis ir tolimesnio sklandaus bendradarbiavimo dėl pagalbos smurto aukoms organizavimo ir suteikimo bei specialistų apmokymo identifikuoti smurtą ir jo rūšis, artimiausiu metu bus sudaryta bendradarbiavimo sutartis su SKPC.

K. Malinovska padėkojo visiems už glaudų bendradarbiavimą siekiant vieningo tikslo – matyti visuomenę be smurto, o gavus informaciją apie smurtą artimoje aplinkoje, kad smurto auka gautų visapusišką specializuotą kompleksinę pagalbą.

Patyrei smurtą? http://www.moteruinformacijoscentras.lt/specializuotos-pagalbos-centras/

www.vrsa.lt informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos