Prioritetas teikiant socialines paslaugas namuose – saugumas

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2020-05-19
  • Kategorija: Aktualijos

Prioritetas teikiant socialines paslaugas namuose – saugumas

Siekiant, kad socialines paslaugas namuose teikiantys specialistai ir jų lankomi žmonės, kurie dažniausiai yra rizikos grupėje, būtų tinkamai apsaugoti nuo koronavirusinės infekcijos (COVID-19) plitimo rizikos, numatyta tvarka, kaip tokios paslaugos turėtų būti teikiamos. Pirmiausia – darbuotojas turėtų išsiaiškinti, kokia yra žmogaus, pas kurį ketina vykti, būklė, o nuvykęs – imtis visų infekcijų kontrolės priemonių.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, kaip rodo praktika, specialistai, dirbantys su rizikos grupe, privalo būti itin atidūs infekcijų kontrolei, antraip susiklosto tokios situacijos, kokias fiksavome slaugos, globos įstaigose.

„Būtent socialines paslaugas teikiantys specialistai yra tie, kuriems itin dažnai tenka dirbti su labiausiai koronaviruso pažeidžiamais žmonėmis, tai yra, sergančiais lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus. Dėl šios priežasties turi būti imamasi visų įmanomų priemonių užkirsti kelią bet kokioms galimoms rizikoms. Tad šiuo sprendimu labai aiškiai apibrėžėme, kaip darbas turėtų vykti, kad saugus būtų ir žmogus, pas kurį vykstama, ir specialistas“, – sako ministras A. Veryga.

Operacijų vadovo sprendimu, socialines paslaugas namuose teikiantis darbuotojas, prieš vykdamas į žmogaus namus, turi su juo susisiekti ir įsitikinti, kad nei pats socialinių paslaugų gavėjas, nei kartu gyvenantys namiškiai nekarščiuoja ir neturi kitų ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingų požymių, t. y. nesloguoja, nekosėja ir kita.

Tuo metu, atvykęs į žmogaus, kuriam teikiamos socialinės paslaugos, namus, darbuotojas turi dėvėti  asmens apsaugos priemones – medicininę veido kaukę, vienkartines pirštines. Tokias priemones taip pat turi dėvėti ir žmogus, kuriam reikalinga specialisto pagalba, bei kartu gyvenantys artimieji. Išimtis dėl priemonių dėvėjimo numatyta tais atvejais, kai žmogus dėl savo negalios ar sveikatos būklės apsaugos priemonių negali dėvėti.

Taip pat numatyta, kad darbuotojas, kiekvieną kartą atvykęs į namus, privalo atlikti rankų higienos procedūrą ir pagal poreikį – išvėdinti žmogaus namus.

Jeigu socialinės paslaugos teikiamos ne namuose, o, pavyzdžiui, prekybos vietoje ar kitur, galioja tie patys reikalavimai – ir darbuotojas, ir žmogus, kuriam paslaugos teikiamos, turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, mūvėti pirštines, taip pat laikytis saugaus atstumo – bent 2 metrų – bendraujant.

Operacijų vadovų sprendimu, tiesiogiai su socialinių paslaugų gavėjais dirbti nerekomenduojama darbuotojams, kurie priskiriami rizikos grupei, t. y. vyresni nei 60 metų amžiaus, sergantys lėtinėmis ligomis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad visi socialines paslaugas teikiantys darbuotojai turi būti prevenciškai tiriami dėl koronavirusinės infekcijos.

Šie reikalavimai įsigalioja nuo gegužės 18 d., už jų įgyvendinimą atsakingos savivaldybės.

Operacijų vadovo sprendimus rasite čia.

Asiociatyvi nuotrauka www.pexels.com

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos