Pagalbasau.lt apie emocinę sveikatą ir pagalbos galimybes

  • Paskelbė : Info
  • Paskelbta: 2020-04-22
  • Kategorija: Aktualijos

Startuoja svetainė Pagalbasau.lt apie emocinę sveikatą ir pagalbos galimybes

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) bei ekspertais parengė svetainę, kurioje gyventojai ras visą aktualią, patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamos pagalbos galimybes koronaviruso (COVID-19) metu. Svetainė www.pagalbasau.lt  gyvuos ir pasibaigus koronaviruso pandemijai, bus nuolat atnaujinama ir papildoma.Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) bei ekspertais parengė svetainę, kurioje gyventojai ras visą aktualią, patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamos pagalbos galimybes koronaviruso (COVID-19) metu. Svetainė www.pagalbasau.lt gyvuos ir pasibaigus koronaviruso pandemijai, bus nuolat atnaujinama ir papildoma.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, labai svarbu, kad šiuo gyventojams neramiu metu jie gautų kuo daugiau informacijos apie emocinės sveikatos svarbą ir būdus, kaip ją stiprinti, kur kreiptis pagalbos.

„Praėjusią savaitę startavo vieninga nacionalinė  emocinės paramos telefonu linija 1809, o dabar turime galimybę pristatyti ir vieningą platformą www.pagalbasau.lt, kur gyventojai patogiai, vienoje vietoje ras rekomendacijas, kaip palaikyti gerą emocinę būseną koronaviruso pandemijos metu, kur ir kokios pagalbos kreiptis. Naudodamasis proga darkart raginu naudotis šiomis galimybėmis. Daugybė savo srities profesionalų ir savanorių yra pasirengę suteikti pagalbą, o jos kreiptis – ne tik kad ne gėda, ne silpnumo parodymas, bet priešingai, tai drąsus ir gyvenimą galintis pakeisti žingsnis“, - sako ministras A. Veryga.

„Pandemijos laikotarpiu mūsų visuomenė susiduria ne tik su sveikatos ar ekonominiais sunkumais, bet ir su psichosocialiniais iššūkiais. Jau dabar pastebimas smurto artimoje aplinkoje suaktyvėjimas, emocinius sunkumus išgyvena šeimos, pažeidžiamos asmenų grupės – vieniši senjorai, neįgalieji, netekusieji darbo, vaikai. Įstaigų ir organizacijų darbuotojai susiduria su pakitusiomis darbo formomis ir dažnai padidėjusiu krūviu, išaugusiu nerimu. Verta pasidžiaugti, kad krizinėse situacijose jaučiame didelį psichologinės, emocinės, dvasinės bei profesinės pagalbos teikėjų solidarumą, norime nešti žinią, kad pagalba yra prieinama – tereikia tik nuspręsti kreiptis“, - teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.  

Vilniaus universiteto Psichotraumatologijos centro vadovas, psichologijos profesorius Evaldas Kazlauskas teigia, kad pandemijos metu kilusi krizė sutelkė visuomenę ir pamatėme, kiek daug Lietuvoje yra puikių specialistų ir savanoriškai emocinę paramą teikti norinčių žmonių. 

„Šiuo metu yra itin svarbu greitai gauti patikimą informaciją apie tai, kaip padėti sau ir kitiems, tad džiugina, kad naujojoje svetainėje gyventojai galės rasti susistemintą informaciją apie psichikos sveikatą, emocinę paramą ir psichologinės pagalbos galimybes“, - sako E. Kazlauskas.

Pasak Lietuvos psichologų sąjungos valdybos narės Ievos Salialionės, kritiniai įvykiai, tokie kaip COVID-19 pandemija, paveikia žmonių emocinę savijautą. 

„Pandemijos metu natūralu išgyventi įvairius jausmus: pasimetimą, baimę, bejėgystę, susirūpinimą, privalomos izoliacijos metu – apleistumą, vienišumą, nuobodulį, prislėgtumą, nepasitenkinimą. Užsitęsusi, besikaupianti įtampa gali prasiveržti pykčiu, neigiamai paveikti santykius su žmonėmis, trukdyti atlikti darbus. Šioje situacijoje gali padėti savo emocinės savijautos stebėjimas, savo jausmų pažinimas ir priėmimas, kalbėjimas apie savo emocijas su artimaisiais. Svetainėje pagalbasau.lt galite rasti daugiau pagalbos sau būdų ir juos išbandyti. Jei nepavyksta nurimti, galite skambinti į emocinės paramos telefono liniją 1809 arba kreiptis į psichologus, karantino metu teikiančius pagalbą nuotoliniu būdu“, - teigia medicinos psichologė I. Salialionė.

Aktualu tai, kad svetainėje www.pagalbasau.lt rekomendacijos pateikiamos ne tik visuomenei, bet ir atskiroms visuomenės grupėms – vaikams, paaugliams, suaugusiesiems, senjorams, taip pat tėvams, mokytojams, vadovams, medicinos darbuotojams, psichologams, socialiniams darbuotojams ir kitiems. Taigi kiekvienas gali rasti jam pritaikyto aktualaus turinio.

Čia taip pat pateikiama informacija apie tikėtinus dažniau pasitaikančius sutrikimus ar jų paūmėjimus COVID-19 metu, tokius kaip nerimas, nemiga, depresija ir kiti, bei patarimus, kaip juos atpažinti ir kaip padėti sau ar artimajam, kuriam pasireiškė sutrikimas.
Svetainėje www.pagalbasau.lt gyventojai vienoje vietoje ras prieinamos pagalbos telefono numerius bei įstaigas, kur galima gauti profesionalią pagalbą. Čia taip pat skelbiama įvairi vaizdo medžiaga, straipsniai.

SAM primena, kad ir toliau veikia nemokama mobili programėlė „Pagalba sau“, kuri ir toliau išlieka prieinama visuomenei naudoti. 

Skaičiuojama, kad nemokama emocinės paramos linija 1809 nuo starto ketvirtadienį iki antradienio ryto sulaukė per pusę tūkstančio skambučių. Daugiausia skambinančiųjų pasirinko pokalbį su „Vilties linija“ suaugusiems, kurioje emocinę paramą teikia savanoriai ir jiems talkinantys profesionalūs psichologai iš psichikos sveikatos centrų.

www.vrsa.lt informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos